Tässä kuva ja ohje helposta Saaristolaisleivästä, jossa ei tarvitse käsiä sotkea ja onnistuu varmasti.

1 litra piimää /tai mehua

1,5 pkt hiivaa

3dl siirappia

3dl kaljamaltaita

3dl leseitä

3dl ruisjauhoja

1l vehnäjauhoja

1-2 rkl suolaa

Laita piimä kattilaan ja lisää siihen maltaat. Kuumenna ja kaada leivinastiaan. Lisää sitten muut aineet tuossa järjestyksessä. Suolan on sekoittanut hiivan kanssa ja lisännyt ekana. Sekoita puukapustalla.

Anna kohota noin 45 minuuttua. Laita leipävuokiin. Itse käytän kapeita ja pitkänomaisia, riittää kahteen vuokaan. Annan vielä kohota noin 15 minuuttia. UUni 175 asteeseen ja siinä tunti, voitele siirapilla ja jatka paistamista vielä15 minuuttia. Parhaimmillaan jähtyneenä, esim. jääkapissa. Säilyy hyvin ja tänä iltana nautimme tätä kaviaarin kanssa. Hyvä leipä myös tapakseen. Jopa Venäläiset vieraamme ovat tätät kehuneet. 1171902.jpg